HE
T
ONT
WE
RP

Het hoogste gebouw in het Scheepsmakerskwartier

De glinstering van het water, fraaie uitzichten vanaf je balkon of dakterras. In De Scheepmaker in Haarlem woon je op een steenworp afstand van de historische binnenstad, tussen zee, Schiphol en Amsterdam. In het Scheepmakerskwartier is een fraai en duurzaam nieuw appartementengebouw gemaakt, dat het begin van de binnenstad markeert. Stoer, stedelijk en met verfijnde detailleringen. Markant gelegen op de kruising tussen water en spoor. De Scheepmaker ligt op de oostoever van het Spaarne en bestaat uit 55 koopwoningen, uitgevoerd met luxe keuken en sanitair, vloerververwarming en een eigen overdekte parkeerplaats in het gebouw. Het woningaanbod bestaat uit 10 Spaarne-appartementen, 28 stadsappartementen, 10 tweelaagse kadewoningen met entresol en 7 penthouses met dakterras. De Scheepmaker heeft vier unieke zijden. Alle woningen zijn verkocht en in 2020 opgeleverd.

Het ontwerp

De Scheepmaker vormt het slotstuk van de nieuwe wijk het Scheepmakerskwartier. Met aan de ene kant de individuele grachtenpanden en aan de andere kant de grotere, oude fabrieken van Figee en Droste, markeert De Scheepmaker gevoelsmatig het begin van de binnenstad. Van klein naar groot, van nieuw naar oud, van buiten naar binnen. Het rijke Haarlemse industriële erfgoed vormt de perfecte inspiratie voor een stoer gebouw met grote raampartijen, imposante puien en een sprekende gevel. Het gebouw is uitgevoerd in een warm gekleurde baksteen en kent bijzondere gemetselde details met een opvallend reliëf.

AANTREKKELIJKE WANDELPROMENADE
In de openbare ruimte om het gebouw heen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. Aan de Spaarnezijde vind je op de kade een aantrekkelijke wandelpromenade die straks onder het spoor doorloopt richting Droste. Aan de spoorzijde is een fraai groen talud ingericht en aan de zuidzijde van De Scheepmaker bevindt zich de rustige autoluwe Windasstraat met een prettige speelplek voor kinderen.  

Duurzaam gebouw, energiezuinig wonen

Voor alle woningen in De Scheepmaker geldt: duurzaamheid en energiezuinigheid zijn vanzelfsprekend, met als resultaat comfortabel en plezierig wonen. De appartementen en kadewoningen zijn zeer goed geïsoleerd, zodat er in huis een prettig woonklimaat wordt gerealiseerd en geluid buiten kan worden gehouden. Woningen zijn voorzien van vloerverwarming en geavanceerde mechanische ventilatie. Op het hoogste dak van De Scheepmaker staan zonnepanelen geïnstalleerd. Samen met de warmteterugwinstallatie dragen de zonnepanelen bij aan de energievoorziening.

GROEN KARAKTER
Het levende mos op het platte dak biedt bewoners een bijzonder uitzicht en het mos sedum dak stimuleert bovendien een locaal micro-ecosysteem. Mos sedum is een verzameling levende mossen. Het is bijzonder sterk en vergt weinig onderhoud, terwijl het beschermend werkt en een hoge isolatiewaarde realiseert. Opvallend: aan het gebouw zijn lange stalen draden bevestigd waar klimop omheen kan groeien. Het gebouw krijgt daardoor aan de Harmenjansweg het beeld van een verticale tuin. Naast het groene mos sedum dak en de zonnepanelen een extra  “groene” kwaliteit.

Het ontwerpteam

Het ontwerp van het gebouw is van vanOmmeren-architecten uit Amsterdam. Het bureau kenmerkt zich door het ontwerpen van woningplattegronden waarbij de beleving van de bewoner het uitgangspunt is. Positiviteit, voortdurende innovatie en transparantie zijn voor Van Ommeren belangrijke pijlers in het ontwerpproces. Het resultaat is een ontwerp dat een passend antwoord is op de locatie. De openbare ruimte is ontworpen door Mark van der Heide Urban Design. Je ziet zijn jarenlange ervaring terug in het ontwerp. Van der Heide zoekt altijd een manier om maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkelingen te verwerken in een doordacht integraal ontwerp. Een openbare ruimte moet volgens hem altijd in dienst staan van een aangename leefomgeving die bovendien fraai oogt. Zijn stijl is te herkennen aan de zorgvuldige afwerking en het veelvuldig gebruik van warme, duurzame natuurlijke materialen. Het participatietraject met omwonenden is verzorgd en begeleid door De Wijde Blik Communicatie. Een bureau met zeer veel ervaring op het gebied van omgevingscommunicatie, participatie en gebiedsmarketing.